Bekijk onze nieuwe website www.bffe.eu voor alle informatie over het festival van 2015

Festival 2014: Bardo van Transformatie.

Het hoofdthema van het festival dit jaar is Bardo van Transformatie. Bardo is een concept vanuit het Tibetaans boeddhisme, dat ‘transitie’ of ‘tussenfase’ betekent.

Bardo van Transformatie - boeddhisme als levende organisme

Bardo, een tussenfase van transformatie, nu op grote schaal. Op dit moment aan de schaduwzijde van onze maatschappij, met het Israel-Palestina conflict, de aanval op het M17 vliegtuig boven Ukraine, ebola tragedies, en de publieke executie van medemensen. Dat is de realiteit waar we getuige van zijn in mediabeelden om ons heen. Dat is de context! Maar hier komen we niet bij elkaar om dit collectief te consumeren. We komen bij elkaar om onze visie te verrruimen en ons innerlijk te wapenen met nieuwe energie en compassie door het contact met mensen die anders denken, door te luisteren, door inter-being in praktijk te brengen.

Woorden zoals deze klinken snel als cliché’s. Maar laten we vrij van oordeel en angst zijn. Want het zijn juist deze helende ervaringen die wij met u willen delen door de films die we geselecteerd hebben. Zoals onze openingsfilm Vara: a Blessing. We kijken naar het verhaal van een jonge danseres en haar uitdagingen omtrent hierarchie en het kastensysteem in India. Het is de derde speelfilm van Khyentse Norbu, een gevierd Rinpoche uit Bhutan, wiens films altijd op BFFE draaiden.

Daughters of Dolma handelt over de invloed van geslacht op spirituele beoefening, en in Femme, geproduceerd door Sharon Stone, delen een groot aantal vrouwen hun mening over religie en wetenschap en de problemen in de wereld.
 De wind speelt een hoofdrol in ons programma dit jaar. We laten de laatste film van meesterfilmer Joris Ivens zien, Het Verhaal van de Wind, die terugblikt op zijn eigen leven. En een hommage aan hem in 3 korte films gedraaid in China. De wind waait ook in de slotfilm Kurai Kurai, de eerste speelfilm van beeldend documentairemaker Marjoleine Boonstra, waarin zij het geheim van de Kurai ontrafelt.

Bringing Tibet Home is een bijzonder project waarin kunstenaar Rigdol duizenden kilo´s aarde uit Tibet smokkelt en die uitspreidt op een platform in Dharamsala, opdat tibetanen die daar in exile leven hun moederaarde kunnen betreden. En in Little Tibet 2 onderzoekt Sonam zijn vaders verleden als guerillastrijder in Mustang. En er is een speelfilm uit Thailand gericht op een jong publiek.

Het sociaal geëngageerde boeddhisme is ook te zien in Zen & the Art of Peacemaking over leven en werk van kunstenaar en vredesactivist Kazuaki Tanahashi, en in a Sense of Urgency over Joan Halifax
 die al meer dan 40 jaar in stervensbegeleiding en gevangenissen werkt. En er is een live-event van regisseur John Halpern over meditatie en hersenonderzoek ten behoeve van een duurzame toekomst.

Wij zijn ook zeer verheugd weer diverse bijzondere films van de BOS te vertonen, dit unieke media- instituut dat na 13 jaar bestaan nu door extreme bezuinigingen met opheffing bedreigd wordt. Moge de activiteiten van BFFE bijdragen aan het welzijn van alle levende wezens en de verdere ontplooiing van ons potentieel en een compassievollere samenleving.

Wij wensen u een hartverwarmend festival toe.

Babeth M. Vanloo, Directeur BFFE

 

 

Afbeelding - /files/attachments/pages/afbeelding/